Hírek     Naptár     Szeged

Első Szegedi Képregényfesztivál

| 2009. december 23. (szerda) 12:20


Utolsó oldalakon frissítve sajtóösszeállítással és fotókkal!
A számos képregényes gyökérrel rendelkező városban sokadik nekifutásra végre megrendezik az első képregényfesztivált. A rendezvény otthont ad Dargay Attila emlékkiállításának is. A részletes sajtóanyagot és programot a folytatásban olvashatjátok.


Fő adatok


Időpont: 2009. november 14. (szombat)
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér) – 10:00-18:30; Grand Café mozi és kávézó (Szeged, Deák Ferenc u.) – 18:30-22:00


Ismertető


Képregényes berkekben közismert tényként kezelik, hogy Budapesten kívül hazánkban Szegeden a legerősebb a képregényes jelenlét. Kétségtelen, hogy sok neves alkotó indította innen képregényes pályafutását és több kezdeményezés fűződik a városhoz. Ehhez képest képregényfesztivállal még nem mert előállni. Egészen eddig.

A Somogyi-könyvtár vállalkozott rá, hogy életre hívja az Első Szegedi Képregényfesztivált. Tekintve, hogy a szervezésbe bevonták a helyi képregényes szakmát, így a rendezvény céljai is többrétűek: egyfelől a könyvtár szeretné, ha egy újabb szubkultúra, korosztály tagjai barátkoznának meg az intézménnyel, a másik oldalról pedig a képregényes szcéna szeretné bizonyítani életerejét.

Az eseménysorozat fontos eleme a közelmúltban elhunyt Dargay Attila emlékkiállítás. Az elsősorban rajzfilmes oldaláról ismert alkotó az 1970-’80-as években számos kiváló képregényt készített, melyeknek köszönhetően a képregényes szakma Dargay Attilát a hazai képregénytörténet egyik fontos alkotójaként tartja számon. A kiállítás ez utóbbi oldaláról mutatja be a művészt. A tárlaton láthatóak lesznek ismertebb munkák, ritkaságok és eredeti grafikák is.

A rendezvényhez társként kapcsolódik a Grand Café kávézó és mozi, ahol képregényből adaptált japán rajzfilmet vetítenek, illetve a vendégek, látogatók kávéházi hangulatban beszélgethetnek.

A szervezők határozott szándéka, hogy az Első Szegedi Képregényfesztivállal hagyományt teremtsenek.

A programok között szép számmal akadnak előadások, melyek összességében átfogják a legfőbb nemzetközi irányzatokat és a hazai képregény múltját és jelenét. Meghívott vendégként érkezik városunkba Kiss Ferenc és Kertész Sándor, a hazai képregények legnagyobb ismerői, Bayer Antal, a képregénykiadók szövetségének frissen leköszönt elnöke, számos kiadvány fordítója és szerkesztője. Hazai színekben tart előadást, bemutatót Pilcz Roland a Kalyber Joe írója, rajzolója, Váradi Gábor, Dunai Tamás, az SZTE óraadói, Szabó Zoltán Ádám, a kepregeny.net portál szerkesztője és a Panel képregény szaklap főszerkesztője. Több helyi és távolról érkező magyar képregényalkotó is ellátogat a fesztiválra. A képregénykiadók közül személyesen képviselteti magát a Fumax (Sin City, Dampyr, illetve számos manga és Marvel képregény kiadója), a Pesti könyv (Lucky Luke) és a Képregény Nagyker, amely lefedi a teljes hazai kínálatot. A kiadók és vendégek mind akciós áron kínálják kínálatukat, ami azért is figyelemreméltó, mert a hazai könyvterjesztési rendszernek köszönhetően a képregényeknek csak kis része jut el akár nagyobb városokba is. Az idelátogatók így a kínálat átböngészésével valós képet alkothatnak erről a műfajról, illetve művészeti ágról, megbizonyosodhatnak arról, mennyire színes és sokrétű ez a világ, mennyire változatos a műfaji spektruma.

A szervezők ügyeltek arra, hogy mind a megrögzött fanatikusok, mind a kívülálló érdeklődők megtalálják számításukat.Kapcsolódó tartalom az alábbi kategóriá(k)ban:

61 Responses to “Első Szegedi Képregényfesztivál”

Oldalak: « 1 [2] Mind

 1. 51
  dala Says:

  Élelmes emberek még képesek lesznek, és kiállnak a kapuba jegyet árulni. Visznek valami gyereknyomdát, aztán jól lepecsételik a fizető látogatók kezét.:)

 2. 52
  geo Says:

  Baromi jól hangzanak ezek az előadások, ismertetők, remélem vki tényleg rögzíti. Azt pedig vki mondja el, miért nem hallottam még erről az X-Embörökről? Mert érdekelne.

 3. 53
  zoli79 Says:

  Azért nem, mert még nem adták ki. :) És igazából nem tudom, hogy tervbe van-e véve.

 4. 54
  kalyberjoe Says:

  Mostanában inkább netes terjesztésben gondolkodnak. Szerintem ötletes, és érdemes lesz megnézni az előadást is.

 5. 55
  elodv Says:

  2 progi érdekelne igazán, az amerikai comics, meg Mickey Mouse kontra Hitler. Szal az a kérdésem, hogy ha 15 óra körül odamegyek, akkor lemaradok a vásárról? Mert ez a másik ok amiatt ellátogatok a KF.re.
  u.i.:nagyon örülök a dolognak, remélem hagyományt teremt.

 6. 56
  oross Says:

  az előzetes egyeztetések szerint minden árus 10-18ig van, tehát bármikor jössz szívesen látunk, s tudsz vásárolni! de érdemes akár többször is benézni a “Somogyiba”

 7. 57
  TITOK Says:

  Tisztelt Szervezők!
  Érdeklődöm, hogy vallási tárgyú képregénnyel lehet-e még jelentkezni a kiállításra, és ha lehet, akkor hogyan?
  Köszönöm

 8. 58
  oross Says:

  Tisztelt Titok!
  A szervezés már lezárult, sajnos helyhiány miatt kiállítót/standolot már nem tudunk fogadni. Mint résztvevő/érdeklődő természetesen megtisztel bennünket a jelenlétével. A szervezési jellegű kérdésekkel kérem keressen a már megadott elérhetőségemen a (oros [kukac] sk [kötőjel] szeged [pont] hu email cimen) magánlevélben.
  köszönettel, Oros Sándor

 9. 59
  Nate Grey Says:

  Hú, ez a fesztivál szerintem nagyon jól sikerült!
  Többedmagammal megállapítottuk, hogy ilyen fogadtatás mellett aligha ez lesz az utolsó itt. Ugye jól sejtjük? :)

 10. 60
  kalyberjoe Says:

  Bizony, ez tényleg bejött! :)
  Ezt nagyon jó kimondani. Baromira örülök az egésznek, ennél többet pillanatnyilag nem is tudok kommentelni!

  Jövőre ugyanitt! ;) Ebben tökéletesen biztos vagyok!

 11. 61
  Space Says:

  pont ma gondolkoztam azon, hogy majd Karácsony után feltöltöm a blogomra ezeket a fotókat is. Zoli megelőzött! Tök jó ezeket itt látni, és jó újra visszagondolni pláne, úgy hogy lehet tudni, hogy jövőre is ugyanott!

  U.i.: Kénytelen vagyok megjegyezni, hogy továbbra is csak a barátnőm tud előnyös képet készíteni rólam… :D

Oldalak: « 1 [2] Mind

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.