Hírek     Naptár     Szeged

Első Szegedi Képregényfesztivál

| 2009. december 23. (szerda) 12:20


Utolsó oldalakon frissítve sajtóösszeállítással és fotókkal!
A számos képregényes gyökérrel rendelkező városban sokadik nekifutásra végre megrendezik az első képregényfesztivált. A rendezvény otthont ad Dargay Attila emlékkiállításának is. A részletes sajtóanyagot és programot a folytatásban olvashatjátok.


Fő adatok


Időpont: 2009. november 14. (szombat)
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér) – 10:00-18:30; Grand Café mozi és kávézó (Szeged, Deák Ferenc u.) – 18:30-22:00


Ismertető


Képregényes berkekben közismert tényként kezelik, hogy Budapesten kívül hazánkban Szegeden a legerősebb a képregényes jelenlét. Kétségtelen, hogy sok neves alkotó indította innen képregényes pályafutását és több kezdeményezés fűződik a városhoz. Ehhez képest képregényfesztivállal még nem mert előállni. Egészen eddig.

A Somogyi-könyvtár vállalkozott rá, hogy életre hívja az Első Szegedi Képregényfesztivált. Tekintve, hogy a szervezésbe bevonták a helyi képregényes szakmát, így a rendezvény céljai is többrétűek: egyfelől a könyvtár szeretné, ha egy újabb szubkultúra, korosztály tagjai barátkoznának meg az intézménnyel, a másik oldalról pedig a képregényes szcéna szeretné bizonyítani életerejét.

Az eseménysorozat fontos eleme a közelmúltban elhunyt Dargay Attila emlékkiállítás. Az elsősorban rajzfilmes oldaláról ismert alkotó az 1970-’80-as években számos kiváló képregényt készített, melyeknek köszönhetően a képregényes szakma Dargay Attilát a hazai képregénytörténet egyik fontos alkotójaként tartja számon. A kiállítás ez utóbbi oldaláról mutatja be a művészt. A tárlaton láthatóak lesznek ismertebb munkák, ritkaságok és eredeti grafikák is.

A rendezvényhez társként kapcsolódik a Grand Café kávézó és mozi, ahol képregényből adaptált japán rajzfilmet vetítenek, illetve a vendégek, látogatók kávéházi hangulatban beszélgethetnek.

A szervezők határozott szándéka, hogy az Első Szegedi Képregényfesztivállal hagyományt teremtsenek.

A programok között szép számmal akadnak előadások, melyek összességében átfogják a legfőbb nemzetközi irányzatokat és a hazai képregény múltját és jelenét. Meghívott vendégként érkezik városunkba Kiss Ferenc és Kertész Sándor, a hazai képregények legnagyobb ismerői, Bayer Antal, a képregénykiadók szövetségének frissen leköszönt elnöke, számos kiadvány fordítója és szerkesztője. Hazai színekben tart előadást, bemutatót Pilcz Roland a Kalyber Joe írója, rajzolója, Váradi Gábor, Dunai Tamás, az SZTE óraadói, Szabó Zoltán Ádám, a kepregeny.net portál szerkesztője és a Panel képregény szaklap főszerkesztője. Több helyi és távolról érkező magyar képregényalkotó is ellátogat a fesztiválra. A képregénykiadók közül személyesen képviselteti magát a Fumax (Sin City, Dampyr, illetve számos manga és Marvel képregény kiadója), a Pesti könyv (Lucky Luke) és a Képregény Nagyker, amely lefedi a teljes hazai kínálatot. A kiadók és vendégek mind akciós áron kínálják kínálatukat, ami azért is figyelemreméltó, mert a hazai könyvterjesztési rendszernek köszönhetően a képregényeknek csak kis része jut el akár nagyobb városokba is. Az idelátogatók így a kínálat átböngészésével valós képet alkothatnak erről a műfajról, illetve művészeti ágról, megbizonyosodhatnak arról, mennyire színes és sokrétű ez a világ, mennyire változatos a műfaji spektruma.

A szervezők ügyeltek arra, hogy mind a megrögzött fanatikusok, mind a kívülálló érdeklődők megtalálják számításukat.Kapcsolódó tartalom az alábbi kategóriá(k)ban:

61 Responses to “Első Szegedi Képregényfesztivál”

Oldalak: [1] 2 » Mind

 1. 1
  Space Says:

  Végre Drága Egyetemem városa! :D

 2. 2
  elodv Says:

  Éljen,megérem, hogy eljutok egy képregény fesztiválra, remélem börzével egybekötve lesz…
  Sajna a pestiekre soha nem tudtam eddig vagy időt, vagy pééézt szakítani.

 3. 3
  dala Says:

  Nagyon jó hír. Remélem, hogy sikeres lesz a rendezvény, és lesz folytatása. Különösen örülök, hogy egy jó nevű könyvtár áll a kezdeményezés mögött.

 4. 4
  zoli79 Says:

  Ez utóbbinak én is örülök. Nem véletlenül ez volt az egyetlen könyvtár, akinek eddig adtam tiszteletpéldányokat. :) (Anno első évesként az épületéről írtam első házidolgozatomat is. :))
  Ugyanakkor picit félek, hogy kissé merevnek bizonyul a helyszín ehhez a rendezvényhez. Bár, az alagsori helyiség talán alkalmas lehet erre a célra…

  És jó lenne, ha ehhez a rendezvényhez tudnának kapcsolódni mindazok a szervezetek, akik korábban terveztek képr. fesztet (Grand Café, Juhász Gyula főiskola) és egész izmos dolog kerekedhetne ki ebből. LEgfeljebb jövő évtől. :)

 5. 5
  geo Says:

  Jó dolog ez a vidéki rendezvény, legyen minél több helyen. Zoli, volt vmi szereped a szervezésben vagy a könyvtár magától találta ki?

  És most bocs, de a bennem lakó Móricka nem állja meg: “A számos képregényes gyökérrel rendelkező városban” Pl. zoli79, Tomster, Kalyber. ;)

 6. 6
  vass_robert Says:

  Fuhh, Zoli, neked is a leadás előtt egy nappal jutott eszedbe annak idején, hogy meg kellene írni azt a dolgozatot? :-D

  Amúgy jó hallani, hogy végre nem csak Pösten vannak rendezvények.

  Más kérdés, hogy én spec nem tudok menni sajnos…:-/

 7. 7
  Misi Says:

  Lehet hogy csak nekem tűnt fel eddig, de ez a kezdő mondat, hogy: “Számos képregényes gyökérrel rendelkező városban…” eléggé kétértelműre sikeredett… :-)
  Persze rossz az aki rosszra gondol… :-)
  Bocsi! Főleg a szegedi képregényrajongóktól és gyűjtőktől! Csak a poén kedvéért volt… :-)

  Homokember

 8. 8
  zoli79 Says:

  A gyökér szó csak a passzív szlengszótáramban szerepel, így nem is esett le elsőre mire gondoltok. Na, ez van, most már nem változtatok rajta. És igen, Tomster, Roli és én elég nagy gyökerek vagyunk, de pl. Vass Misi, Csala Károly, Zerge, nevében kikérem a dolgot. :)

  Robi, lelkesen néhány napot szenteltem neki, de nem merném újra elolvasni. De rég is volt… :D

 9. 9
  NoA Says:

  Juj, ez nagyon érdekelne!

  Valaki tudja esetleg, hogy van-e értelme elmenni árulni? (Négyzet-et)
  Mekorra lesz ez a rendezvény előreláthatólag?

 10. 10
  zoli79 Says:

  NoA, ezek pont azok a kérdések, amikre senki sem tudja előre a választ, hiszen ez az első itt. Sokan mondták már korábban, hogy ha valahol lenne esélye képr. fesztiválnak Budapesten kívül (de szépen kikerültem a “vidék” szót :)), akkor az Szeged lenne, szóval ha innen nézzük, akkor fontos következtetéseket lehet levonni majd a rendezvény után.

  De én azért azt tanácsolom, hogy csak buli és kaland reményében utazz le. Nagy eladásokat senki se reméljen. Én pl. nem bántam meg, hogy 2006-ban elutaztam Pécsre a Komikonra árulni, mert jó volt a rendezvény hangulata. Pedig ha jól emlékszem egy kezemen megszámolhattam az eladott Paneleket. A tapasztalat az, hogy az évenkénti 2+2 nagy rendezvényen kívül minden más, kereskedelmi szempontból, bukta volt, de a résztvevők általában pozitív tapasztalatokról számoltak be és itt nem csak Pesten kívüli eseményekre utalok (Pécs, Eger), hanem kisebb-nagyobb fővárosiakra is (Bálint Zsidó, Ferencváros, Képregény hét a Gödörben, stb.).

  Szerencsére a hazai kiadók már elég jól szervezettek ilyen téren és meg tudják oldani, hogy egy-két árus képviselje a teljes választékot.

 11. 11
  NoA Says:

  Áh, asszem az első ferencvárosi volt, amin igazán nagyot buktam, akkoriban, mikor még szerzőit árultam. (egyet adtam el…)

  Olyat soha többé :-(

  És még csak élmény sem volt :-D
  (Bocsánat a szervezőktől, nem a szervezéssel volt a baj, csak kb 30 látogatója volt az eseménynek…)

  De Szeged érdekel, és várom a konkrétabb infókat!

  Amúgy eredetileg én is vidéki vagyok, de igazi parasztokkal még csak pesten találkoztam. Ennyi. :-)

 12. 12
  Kit Walker Says:

  Na igen,akkor Pécsett szó volt róla hogy ez évente megrendezésre kerülhet.Persze semmi nem lett belőle.Amit azóta is nagyon bánok!

 13. 13
  Nate Grey Says:

  “Képregényes gyökér” :D:D ez az értelmezés nekem se jutott volna magamtól eszembe, de nagyon lol :D

  Örülök a fesztiválnak, remélem tényleg sikerül tető alá hozni! (És valszeg lesz rá újra 12óra is, hátha érdekel pár embert erről a környékről is.)

 14. 14
  Vladi Says:

  Szerintem a kiadókat még nem értesítették erről az eseményről, én is csak innen értesültem róla, hogy lesz.

 15. 15
  mano Says:

  A kiadók meg minket nem szoktak értesíteni… Persze tisztelet a kivételnek! ;)

 16. 16
  Tomster Says:

  Sajna rég voltam már Szegeden, és pont moastanában terveztem lemenni.. Ezer hála, Zoli (és a többiek)!!! Tényleg nagyszerű hír, és nagyon örülök, és megyek! (Ha szükség van bármilyen távolról végezhető segítségre Zoli, írj!) Szegedi comicfeszkó rulez! :)

 17. 17
  adriandraco Says:

  A képregényes gyökeret biztosan rám értették :)

  Jó hír, egyébként, de kérdés mennyire lesz meghirdetve. Már egy hónap sincs addig, de nem látok programot a könyvtár oldalán.

  Kérdés, hogy felvették-e a kapcsolatot a kiadókkal, mert a kedvezményes vásárlási lehetőség is nagy vonzerő, vagy csak a könyvtár archívumából lesz kiállítás stb…

  Én biztos ott leszek, csak remélem, ha elindul egy ilyen, megfelelőek lesznek az előkészületek, hogy ne bukjon be.

 18. 18
  Plazma87 Says:

  Én is épp azon gondolkodtam, hogy lehet ez nem az eladásról-vásárlásról fog szólni….hanem valami kiállítás lesz….

 19. 19
  Nero Blanco Says:

  Igazság szerint én már pár hete értesültem a tervről, de mivel már annyi hasonló merült fel, hogy gondoltam, jobb lesz bevárni a konkrétumokat. Persze még az sem sok, amit eddig megtudtunk – mindenesetre most megkérdem azt, akitől az én infóm származik, hogy hol tart a dolog.

 20. 20
  zoli79 Says:

  Akkor sorjában:
  - Semmi közöm a dologhoz. Még. :)
  - Vladi, pedig én korábban pont MKSZ tagtól hallottam a dolog felől. Talán épp Tóni volt, vagy Nóri. Többek között, mert még más felől is hallottam ilyen pletykát. Kis város ez, na! :)
  - Jelenleg én pont annyit tudok, amennyi ide van írva. Megkeresésükben szerepelt ez a dátum, biztosnak tűnt a dolog, szóval kiraktam, hogy tudjanak róla az emberek, mert kevés idő van addig.
  - Múlt héten már kerestem a szervezőt személyesen, de éppen nem volt bent. Következő héten megint benézek/benézünk, aztán már okosabb leszek.

  Egyébként szerintem sem a vásárlásra fog ez kiéleződni. Mégiscsak könyvtárról van szó, nem az MKSZ-ről.

 21. 21
  RobertDeNitro Says:

  Sajnos én már nem szegedi képregényes gyökér vagyok, de ennek ellenére megpróbálok elmenni majd rá :D

 22. 22
  luke Says:

  Szeged és Csongrád megye az eladások és előfizetések alapján Lucky Luke fellegvár, ezért igyekszünk ott lenni. Természetesen a pesti rendezvények kedvezményeivel.

 23. 23
  dala Says:

  RobertDeNitro: Vissza a gyökerekhez?:)

 24. 24
  Nero Blanco Says:

  Idézet a szervezők leveléből:
  A FESZTIVÁL CÉLJA:
  Hagyományteremtő szándékkal, évente összehozni a kiadókat célközönségükkel, lefedve Szegedet és környékét, azaz teljes Csongrád megyét. A fesztivál gerincét a kiadók minél teljesebb, színes választéka adja, ehhez kapcsolódnak kiegészítő programok: bemutatók, vetélkedők, előadások, rajzpályázat, vetítések.

  A dolgok jelen állása szerint a Képregény Nagyker mindenképpen jelen lesz, és képviseli mindazokat a kiadókat, akik nem tudják beiktatni a programjukba a szegedi kirándulást. Eddig a Pesti Könyv jelezte (itt is), hogy külön standot állít. Én is biztosan lemegyek, ha kell, előadok, bemutatok, és ígérem, hogy nem vetélkedek és nem indulok a rajzpályázaton. Biztatom a fővárosi klikket is, hogy minél többen jöjjenek.
  Zoli79 mintha azt írta volna a kiadói körlevelezésben, hogy minden pestit meghív egy sörre, de lehet, hogy csak azt akarta mondani, hogy megmutatja, merre van a legközelebbi kocsma. :D

 25. 25
  oross Says:

  zoli79! a Bayer Antaltol kapott szamon nem erlek el. a comment alapjan mar kerestel. legy szives kuldj valami szamot az orosKUKACsk-szeged.hu mailra, s akkor hivlak, mert igen lelkesen olvasom, hogy ti mar igy keszultok, mi meg egy kicsit le vagyunk maradva :-(
  koszonettel,
  Oros Sandor
  Somogyi-konyvtar

 26. 26
  mano Says:

  Ez érdekes lesz… ;)

 27. 27
  Tomster Says:

  Tuti fake hozzászólás. Biztos valami irigy miskolci le akarja járatni a szegedi rendezvényt, hogy minél kevesebb érdeklődő legyen, ha már nekik nem jött össze egy ilyen szervezés. :p

 28. 28
  elefes Says:

  Na, a rohamosoknak már írtam néhányszor, de (természetesen) nem válaszoltak – fedezzék már fel Szatit, aki szegedi: www(pont)szati(pont)deviantart(pont)com

  Tessék belemélyedni.

  (remélem, nem küldtem el a hozzászólást negyvenkettőször)

 29. 29
  elefes Says:

  Én halasi vagyok eredetileg, lehet, hogy elnézek.

 30. 30
  Nero Blanco Says:

  “Bayer Antal, a képregénykiadók szövetségének elnöke” h. “elnökségi tagja”, most már.

 31. 31
  zoli79 Says:

  Igaz, akartam is pontosítani írás közben, de kapkodtam és nem ellenőriztem utólag…

 32. 32
  tungsram666 Says:

  És Magyar Képregénykiadók Szövetsége.
  De legalább a plakát jó!

 33. 33
  zoli79 Says:

  MKSZ részéről ismét lényegi hozzászólást hallhattunk. (4 évnyi KN hírszerkesztés után eljutott hozzám a szövetség hivatalos neve. Kisbetűvel írtam, tehát körülírtam, nem megneveztem. ;))

 34. 34
  tungsram666 Says:

  De az “elnök” még mindig ott van ;)

 35. 35
  zoli79 Says:

  Persze, hogy ott van, hiszen még nem javítottam. Lelkiismeret-furdalásom is van amiért a fél világ emiatt azt hiszi, hogy Tóni még mindig MKSZ elnök és nem csak elnökségi tag. Szégyenemben bebújok egy kő alá.

 36. 36
  Nero Blanco Says:

  Zárjuk rövidre a dolgot azzal, ha kérhetném, hogy az előadók között legyek felsorolva, és csak mint fordító-szerkesztő. A francia képregényről fogok beszélni. Hiába, Zoli nehezen viseli ezt a 30-at… :)

 37. 37
  zoli79 Says:

  Ez a kész sajtó anyag, ezen a tényen az sem változtat, ha itt átírom. Cél volt, hogy röviden összegezzem a dolgot, kicsit domborítsak rajta, hogy felkeltsem a különböző sajtópartnerek figyelmét.
  Később még ki fog menni a részletes program, szóval majd ott csak szerkesztőként és fordítóként leszel megemlítve.

 38. 38
  tungsram666 Says:

  Ugyan, kérem. Csak szerettem volna, Zoli, ha itt pontos információkat láthatnak az érdeklődők, nem gondoltam, hogy támadásnak veszed, azt meg pláne nem szeretném, ha szülinapod alkalmából bebújnál egy kő alá! :)

 39. 39
  Orionk Says:

  Hello!

  A rendezőket kérdezném, hogy tudják-e, hogy várhatólag lesznek -e árusok, akik az ujvidéki AZ-ket árulják.
  Vagy bármi lesz-e a fesztiválon az AZ sorozatról, ASterix ről, és Talpraesett tom-ról?

  üdv.,

 40. 40
  zoli79 Says:

  Elsősorban a közelmúltban kiadott képregények lesznek a nagyker közvetítésével a kiadóktól. Tudtommal jön a Fumax, akik szerintem lehozzák a Comicsinvest szűkített kínálatát. Börze nem lesz a szegedi feszten – idén legalábbis. Vagyis: AZ-re ne számíts! Lesz viszont Pesti könyv, akik a Lucky Luke-okat adják ki.

 41. 41
  mano Says:

  Sosem lehet tudni, lehet, hogy lesznek.
  50% esély van rá.
  Szerintem menj el, nézd meg, és kiderül!

 42. 42
  Plazma87 Says:

  Látom beindult a “média-kampány”: delmagyar.hu

 43. 43
  zoli79 Says:

  Ja, ez a kalyber blogja a délmagyaron. Remélem a lap hivatalos változata is lehoz egy cikket.

  Ma kiraktam egy A2-es plakátot az irodám ajtajára (kívülre persze) és sorra jöttek a kollégák, hogy “jé, dejó!” :D

 44. 44
  dala Says:

  Egy kis média megjelenést én is próbálok majd intézni.

 45. 45
  oross Says:

  Minden segítség, reklám, hírverés stb. jól jön. S a szervezők nevében köszönöm! Hát még a személyes jelenlét!

 46. 46
  Orionk Says:

  Hello!

  Szeretném kérdezni, hogy mekkora összeget fog jelenteni a blépőjegy?

  köszönöm

 47. 47
  oross Says:

  Ha az eddigiekből valamint a plakátból nem derült volna ki, a rendezvény INGYENES!!

 48. 48
  mano Says:

  A plakáton hol olvasható, hogy ingyenes?

 49. 49
  zoli79 Says:

  Azé’ monggya! Nem baj, mano, tudom, hogy belőled az irigység beszél. :P

 50. 50
  oross Says:

  bocsi, rosszul fogalmaztam: a lényeg az ingyenesség. egyébként azt szokták ráírni, hogy mennyibe kerül, tehát ha nincs rajta, nincs ár :-( de remélem ez nem riaszt el senkit!

Oldalak: [1] 2 » Mind

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.