Hírek     Naptár     Szeged

Első Szegedi Képregényfesztivál

| 2009. december 23. (szerda) 12:20Részletes program

10:00-10:15 Megnyitó

10:15-11:00 Ismerkedés a kiadókkal
A Pesti Könyv Kiadót és Lucky Luke sorozatát bemutatja Simon István

11:00-12:00 Bemutatkozik Kalyber Joe, avagy az első akárhány év…
Pilcz Roland, Kalyber Joe alkotója bemutatja hősének közel másfél évtizedes pályafutását. Ezek után bepillantást nyújt a képregény készítésének rejtelmeibe is.
Előadó: Pilcz Roland

12:00-12:30 Szociopata fecskendő rock’n'roll
Bemutatkozik a Pszicho Dzsánki című szerzői képregény. A történet valahol játszódik és legfőképpen valamikor, az az egy biztos: jóval a Gombák után, melyek beragyogták és átformálták a Földet. Az emberek szétzilált soraikat már rendezték. A közlekedés egy része is helyre állt. Sőt, a kapcsolattartás hatékonyságát növelendő néhány rádióadó is beüzemelt, amelyek közösségi feladataik mellett szórakoztatják is a megmaradt népet…De sok még a teendő. A szervezettség nem az igazi. Ezt egy páran ki is szeretnék használni, és máris újra írnák a soványka kis történelmet…Tökéletes antihősünket, Pszicho Dzsánkit követve barangoljuk be eme sivár, de reménykedő tájakat. Az ő szemén keresztül pillanthatunk e világ lakóira és hétköznapjaira, vagyis Oravecz Gergely rajzaira és Mráz István történeteire.
Előadó: Mráz István

12:30-13:00 X-Embörök, egy paródia anatómiája
Az X-Embörök különleges paródiája a nagysikerű X-Men képregénynek. Nem egyszerűen az eredeti mű kifigurázása és jellegzetes elemeinek eltúlzása, hanem az eredeti koncepció áthelyezése egy radikálisan más társadalomba, kulturális és történelmi háttérbe. Ez az előadás bepillantást nyújt az alkotómunka legkorábbi fázisába, amikor az alkotók felkutatják és összeegyeztetik a látszólag nagyon távoli elemeket, ötleteket, és meglepő párhuzamok felállításával tartanak görbe tükröt mindkét világ számára.
Előadó: Rozgonyi Zalán

13:00-13:30 A képregény második nyilvánossága
Szabó Zoltán Ádám szerkesztő mutatja be a hazai képregényes közösség két fontos sajtóforrását, az online kepregeny.net-et és a nyomtatott Panelt.
Előadó: Szabó Zoltán Ádám

13:30-14:30 Oroszlánszagú Richárdtól a kevély Csacsiig : képregényes annotációk Dargay Attila munkássága nyomán
Az előadásban szó lesz a Tábortüzes, Pajtásos kezdetekről, valamint a Pajtásbeli Kajláról.
Említésre kerülnek a stílusficamok (A coquillardok kincse) és a telitalálatok (Hasek: Svejk, Arthur Miller: A Világ teremtése). Megtudhatjuk hogyan inspirálta a Vuk képregény sikere a rajzfilm elkészítésére a Mestert, illetve merre jelentek meg a szocialista táboron belül és kívül a művei.
Előadó: Kiss Ferenc

14:30-15:30 Grund comix : a magyar képregény és a közönsége
Miközben a képregényt kifejezetten a tömegkultúra részének tekintettük, a mára néhány ezer főre apadt fogyasztói létszám miatt már inkább rétegkultúrának számít. A képregény magyarországi történetét áttekintve kiderül, milyen okok vezettek a jelenlegi helyzethez, milyen volt korábbi megítélése, kik, mikor, miért rajzoltak, és adtak ki képregényt. A kritikákat is megfogalmazó előadás rámutat a magyar képregény térhódítását leginkább gátló tényezőkre.
Előadó: Kertész Sándor

15:30-16:00 Az amerikai comics zászlóvivője – Marvel-képregények Magyarországon
A Marvel Comics az Egyesült Államok legnagyobb és legsikeresebb képregényeket kiadó vállalata. Hőseik, mint a Pókember, az X-men, Vasember, Hulk és társaik hazánkban is népszerűek. Az előadáson megismerhetjük a kiadó rövid történetét, legfontosabb figuráit és
a Marvel egyes kiadványainak hazai történetét felbukkanásuktól kezdve egészen napjainkig.
Előadó: Dunai Tamás

16:00-16:30 Kockás után gömbölyű – francia képregények magyar kiadásban 1990 óta
A rendszerváltás előtt szinte csak a Francia Kommunista Párt lapcsoportjához tartozó Vaillant és Pif képregényújságokban megjelenő címeket ismerhették meg a vasfüggönyön innen. Ezeknek egy része magyarul is megjelent a Kockás magazinban. 1990 után, aztán ha lassan is, de kigömbölyödött a kép, és ma már a világ legkiterjedtebb képregény kultúrájának valamennyi irányzatából kapunk ízelítőt: humorosat és komolyabbat, gyerekeknek és érettebbeknek szólót
egyaránt.
Előadó: Bayer Antal

16:30-17:00 Manga Hungária
A manga alapfogalmainak és kezdeteinek tisztázása után a 4 nagy célcsoport szerinti felosztást vesszük sorra (shounen, shoujo, seinen, josei), különös figyelmet szentelve azon alkotóknak és műveiknek, melyek már magyar nyelven is elérhetőek. (Naruto, Berserk, NANA, stb.)
Előadó: Márki Szabolcs

17:00-17:30 A bárkától a kriptamesékig
Az előadás az ötvenes évek, vagyis az amerikai horrorképregény fénykorának bemutatására összpontosít, az EC Kiadó történetén keresztül. A második világháború utáni időszakban a nagy fenyegetettség elmúltával a kiadók új utakat kerestek, s megszületett a modernkori, realisztikus horror ábrázolása, mely nagy tömegek igényeit készült kielégíteni. E korszak tündöklése és bukása, majd átalakulása fog megjelenni a hallgatóság előtt.
Előadó: Tóth László

17:30-18:00 Mickey Mouse kontra Hitler – propaganda képregények a második világháborúban
Az előadás bemutatja az amerikai, második világháborús propaganda képregények rövid történetét, a háború megjelenését a képregényekben, az amerikai képregénykiadás hadi-krónika jellegűvé válását. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan jelenhetett meg a háború a korabeli képregényolvasó lelki szemei előtt, hogyan és miért született meg Amerika Kapitány, miért hordott német egyenruhát Donald kacsa, és vajon az ellenséges tengelyhatalmak próbálkoztak-e hasonló fórumokkal.
Előadók: Váradi Gábor, Szabó Gergő

A rendezvényhez a Grand Café moziban anime vetítéssel kapcsolódik. Az animációs film címét a napokban közöljük.

Dargay Attila képregényes munkásságát bemutató

kiállítás

a rendezvényen, illetve az azt követő egy héten tekinthető meg a könyvtár aulájában. A kiállításon eredeti oldalak, ritkaságszámba menő folyóiratokban közölt képregények láthatóak.Kapcsolódó tartalom az alábbi kategóriá(k)ban:

61 Responses to “Első Szegedi Képregényfesztivál”

Oldalak: « 1 [2] Mind

 1. 51
  dala Says:

  Élelmes emberek még képesek lesznek, és kiállnak a kapuba jegyet árulni. Visznek valami gyereknyomdát, aztán jól lepecsételik a fizető látogatók kezét.:)

 2. 52
  geo Says:

  Baromi jól hangzanak ezek az előadások, ismertetők, remélem vki tényleg rögzíti. Azt pedig vki mondja el, miért nem hallottam még erről az X-Embörökről? Mert érdekelne.

 3. 53
  zoli79 Says:

  Azért nem, mert még nem adták ki. :) És igazából nem tudom, hogy tervbe van-e véve.

 4. 54
  kalyberjoe Says:

  Mostanában inkább netes terjesztésben gondolkodnak. Szerintem ötletes, és érdemes lesz megnézni az előadást is.

 5. 55
  elodv Says:

  2 progi érdekelne igazán, az amerikai comics, meg Mickey Mouse kontra Hitler. Szal az a kérdésem, hogy ha 15 óra körül odamegyek, akkor lemaradok a vásárról? Mert ez a másik ok amiatt ellátogatok a KF.re.
  u.i.:nagyon örülök a dolognak, remélem hagyományt teremt.

 6. 56
  oross Says:

  az előzetes egyeztetések szerint minden árus 10-18ig van, tehát bármikor jössz szívesen látunk, s tudsz vásárolni! de érdemes akár többször is benézni a “Somogyiba”

 7. 57
  TITOK Says:

  Tisztelt Szervezők!
  Érdeklődöm, hogy vallási tárgyú képregénnyel lehet-e még jelentkezni a kiállításra, és ha lehet, akkor hogyan?
  Köszönöm

 8. 58
  oross Says:

  Tisztelt Titok!
  A szervezés már lezárult, sajnos helyhiány miatt kiállítót/standolot már nem tudunk fogadni. Mint résztvevő/érdeklődő természetesen megtisztel bennünket a jelenlétével. A szervezési jellegű kérdésekkel kérem keressen a már megadott elérhetőségemen a (oros [kukac] sk [kötőjel] szeged [pont] hu email cimen) magánlevélben.
  köszönettel, Oros Sándor

 9. 59
  Nate Grey Says:

  Hú, ez a fesztivál szerintem nagyon jól sikerült!
  Többedmagammal megállapítottuk, hogy ilyen fogadtatás mellett aligha ez lesz az utolsó itt. Ugye jól sejtjük? :)

 10. 60
  kalyberjoe Says:

  Bizony, ez tényleg bejött! :)
  Ezt nagyon jó kimondani. Baromira örülök az egésznek, ennél többet pillanatnyilag nem is tudok kommentelni!

  Jövőre ugyanitt! ;) Ebben tökéletesen biztos vagyok!

 11. 61
  Space Says:

  pont ma gondolkoztam azon, hogy majd Karácsony után feltöltöm a blogomra ezeket a fotókat is. Zoli megelőzött! Tök jó ezeket itt látni, és jó újra visszagondolni pláne, úgy hogy lehet tudni, hogy jövőre is ugyanott!

  U.i.: Kénytelen vagyok megjegyezni, hogy továbbra is csak a barátnőm tud előnyös képet készíteni rólam… :D

Oldalak: « 1 [2] Mind

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.